Świeżość – kolekcja obiektów przeznaczonych do przechowywania owoców i warzyw

Aleksandra Kubińska
PL, UAP Poznań

Czego dotyczy projekt?

Kolekcja pojemników przeznaczonych do przechowywania owoców i warzyw jest odpowiedzią na problem marnowania żywności. Zaprojektowane jako małe, organiczne formy wykonane z ceramiki, tekstyliów i metalu, zapewniają żywności najlepsze możliwe warunki do przedłużenia jej świeżości. Zestaw składa się z trzech pojemników: pierwszego do przechowywania marchewek i pietruszek, drugiego do przechowywania buraków, selera i rzodkiewek i trzeciego do przechowywania ściętych ziół i szczypiorku. Dzięki delikatnemu zanurzeniu warzyw w wodzie ich świeżość zostaje przedłużona, a zastosowanie kamionki zapewnia wilgotne i chłodne środowisko wewnątrz naczynia. Uzupełnieniem projektu jest torba i stojak. Są one przeznaczone do przechowywania jabłek, ziemniaków, cebuli i czosnku. Zastosowanie lnu pomaga odprowadzać nadmiar wilgoci.

Dla kogo został stworzony projekt?

Projekt został stworzony z myślą o 1–2 osobowym gospodarstwie domowym, a więc także o małej kuchni. Zestaw stanowi atrakcyjne uzupełnienie współczesnej kuchni i nie zakłóca jej przestrzeni.

Jaki jest cel projektu?

Głównym założeniem pracy dyplomowej był podział warzyw i owoców na różne kategorie podyktowane warunkami sprzyjającymi ich długotrwałemu przechowywaniu. Proces projektowania opierał się na obserwacji zachowań użytkowników, a także na eksperymentach z materiałami, warzywami i owocami. Projekt ma również na celu ochronę owoców i warzyw przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak kurz, zarodniki pleśni oraz przed kontaktem z warstwą wierzchnią i jej uszkodzeniem. Inne założenia obejmują, w zależności od potrzeb danego gatunku, dodatkowe nawilżanie lub odprowadzanie nadmiaru wilgoci.

Co było motywacją do stworzenia projektu?

Moją główną motywacją do stworzenia projektu był problem wynikający z kwestii marnowania żywności, którego jedną z głównych przyczyn są odpady domowe. Określiłam ten problem na podstawie własnych obserwacji i problemów z przechowywaniem, a także na podstawie alarmujących danych statystycznych.

Wartości dodatkowe

Prosty kształt i niewielkie rozmiary pojemników mają ograniczyć ilość produktów, które użytkownik może kupić, a także umożliwić swobodne rozmieszczenie, tak aby nie narażać owoców i warzyw na wzajemne uszkodzenia, prowadzące do ich zepsucia. Co więcej, taki wybór odmian owoców i warzyw dodatkowo przyciąga użytkownika do produktów z lokalnego rynku.

Autor:
Aleksandra Kubińska