Uni.t – koncepcja bezprzewodowego i zrównoważonego urządzenia kuchennego

Katarzyna Julia Śliwa
PL, Politechnika Krakowska

Opis pracy

Celem projektu było zmniejszenie liczby silników i komponentów
elektronicznych w przestrzeni kuchennej oraz wydłużenie cyklu życia
urządzeń poprzez wdrożenie strategii cyrkularnych.

Modułowa konstrukcja umożliwia użytkownikowi i producentowi rozbudowę zestawu o osobne elementy funkcjonalne: moduł silnika + blender, młynek do orzechów i kawy (dzięki znacznikowi NFC silnik dostosowuje maksymalną prędkość do konkretnego komponentu). Integracja produktu z przestrzenią kuchenną ma zachęcić użytkowników do wyboru usług naprawy zamiast uciekania się do zakupu nowego sprzętu. Iteracyjny proces projektowania obejmował: demontaż oraz analizę konstrukcji i projektu istniejącej sokowirówki i blendera (ocena okrężności), szkice, modele 3D, wydrukowane w 3D makiety (PLA).

Projekt skierowany jest do konsumentów, którzy chcą świadomie wybierać produkty promujące długi cykl życia.

Autor:
Katarzyna Julia Śliwa